U bent hier:

Oorsprong van de naam Tooms/Thooms

Iedereen in Eefsele en omstreken kent de bijnaam van de familie Huirne:Thooms. Op het platteland was – en is – het heel gebruikelijk dat mensen een bijnaam kregen. Het is onbekend wanneer en waarom de familie deze bijnaam kreeg. Vast staat dat hij in ieder geval vanaf het begin van de 20e eeuw bekend was. Waar deze bijnaam vandaan komt is nogal onzeker. Vermoedelijk is ene Thomas Roerdin(c)k  de naamgever geweest, maar dat is allerminst zeker. Thomas is makkelijk te verbasteren tot Tooms/Thooms en Thomas Roerdin(c)k kwam van Eefsele.

Aan het eind van de 19e eeuw kocht Hendrik Gradus Huirne (1862-1941) grond aan de Papendijk om daar een boerderij te bouwen. In de kadaster-legger staat vermeld dat de boerderij die daar door hem is gebouwd bekend stond onder de naam ‘Thomas’[1] , waarschijnlijk een verwijzing naar Thomas Roerdin(c)k. Volgens José Huirne, een kleindochter van Hendrik Gradus, was de grond van de boerderij bij de huiswijding door de pastoor gewijd aan de Heilige Thomas.[2] De naamdag van de Heilige Thomas is op 3 juli.[3] Maar van een huiswijding zijn verder geen gegevens.

Hoewel de familie al sinds 1901 aan de Papendijk woonde was een boerderij met de naam Huirne of Thooms lang niet te vinden op de kaart. Dat gebeurt pas voor het eerst in 1955.

kaart in 1954

https://www.topotijdreis.nl/          Kaart uit 1954

 https://www.topotijdreis.nl/               Kaart uit 1955

Bronnen

[1] www.kadaster.nl/Kadastervieuwer,Kadasterlegger Groenlo, art.2347,volgnr 6;  www.kadaster.nl/Kadastervieuwer Hulpkaart Groenlo no.212; De schaal van de hulpkaarten is 1: 2500.
[2] Interview José Huirne 2015
3] www.heiligen.net/heiligen